Wat is MS?

Wat is MS? Multiple sclerose is een ziekte van het centrale zenuwstelsel. Doordat er iets mis is in het afweersysteem, wordt de laag om de zenuwen (myeline) aangevallen en beschadigd. Zenuwen komen hierdoor bloot te liggen en geven minder goed signalen van en naar de hersenen door. Soms gebeurt dit zelfs helemaal niet. Hierdoor kunnen plotseling verlammings- en uitvalsverschijnselen optreden.

 

Persoonlijk heb ik in April 2023 de diagnose PPMS gekregen (Primair Progressieve Multiple Sclerose) en daar schrik je toch wel van, daar deal ik nu mee maar sta ontzettend positief hiermee in het leven alsmede mijn vrouw en kinderen. Natuurlijk heb ik klachten en gaat het soms ietsjes minder, maar het leven gaat gewoon vrolijk door en daar ga ik voor. 

Ik wil iedereen vragen of zij bereid zijn om een donatie te doen van slechts € 2,50 om het MS fonds te steunen en dan met name ook PPMNS want daar moet nog heel veel onderzoek naar gedaan worden. Er zijn bijv. geen geneesmiddelen voor  alleen maar een MS-remmer en dan hopen dat deze aanslaat. 

Maar is nu PPMS ?

Primair Progressief

Bij de primair progressieve vorm van MS (PPMS) verergeren klachten geleidelijk. Er is geen sprake van aanvallen en herstel. Deze vorm van MS komt vooral voor bij mensen die op latere leeftijd de diagnose MS krijgen. De eerste klachten zijn vaak moeite met lopen door minder kracht en problemen met coördineren. Ook hebben zij vaak problemen met de blaas en darmen.

 

De pagina waar MS fonds mee opent is heel Mooi - EEN BEDANKT PAGINA !

Bedankt, allemaal!

Wij maken ons sterk voor een toekomst zonder MS. En dat doen we niet alleen. Dit jaar hebben heel veel mensen zich ingezet om die toekomst dichterbij te brengen. Dit zijn de bevlogen collectevrijwilligers, deelnemers aan evenementen zoals MS Motion, initiatiefnemers van hartverwarmende acties, onderzoekers, zorgprofessionals, mantelzorgers, sponsoren en gulle donateurs.

Reuze bedankt voor jullie geweldige inzet. Iets om trots op te zijn!

 

Daar wil ik graag in meedragen doneer nu € 2,50 voor het MS Fonds.

Alvast bedankt vfoor jullie donatie en misschien zie ik je bij 1 van mijn workshops !

 

Met Nimweegse Groet,

Henk Vanetie

Hallo,

Ik bedank u voor uw donatie aan het MS-Fonds. Ben blij dat u dit doet.

Het is echt hard nodig om de mensen met MS te helpen.

Nogmaals bedankt en met vriendelijke groet,

Henk Vanetie